Almaecet készítése

Egy kiadós almás pite készítésekor őrizd meg az almahéjat! Darabold össze, tedd befőttes üvegbe, és önts bele vizet, tegyél bele cukrot! Ugye, egyszerű?

Fontos, hogy az almahéj 4 ujjnyi magasan álljon, és a beleöntött víz is jócskán ellepje. Hagyományos befőttes üvegnél "1 ujjnyi" kb. 10 evőkanál víznek felel meg. 10 kanál vízhez tegyél 1 kanál cukrot, tehát maradva a hagyományos befőttesnél, az arányok:

4 ujjnyi magasra felpúpozott almahéj
60 evőkanál víz
6 evőkanál cukor

Gézzel vagy tüllel letakarva, meleg helyen 8-10 napig hagyd állni. Ezután szűrd le, hagyd leülepedni, és a biztonság kedvéért - ha szükségesnek látod - szűrd le még egyszer. Kész is van a házi almaecet, mely tisztító hatású és diétához is kiváló!